En særlig opmærksomhed


Publiceret af Charlotte Gøtstad Sørensen, den 6. september 2024Bachelor

Formålet med dette bachelorprojekt er at undersøge og belyse sygeplejerskers oplevelse af at yde eksistentiel og åndelig omsorg til børn og unge indlagt på en børnekardiologisk afdeling. Baggrund: Forskning viser, at sygeplejersker oplever det som udfordrende at yde eksistentiel og åndelig omsorg, og data viser, at børn og unge med en kronisk hjertesygdom kan have meget dårlig mental trivsel. Forskning viser yderligere, at åndelig omsorg kan forbedre den mentale trivsel og øge resiliensen overfor fremtidige kriser. Metode: Med et fænomenologisk videnskabsteoretisk grundlag og semistrukturerede livsverdeninterview, belyser undersøgelsen sygeplejerskers oplevelser. Fund: Gennem tematisering af interviews kom der 1 hovedtema frem og 6 undertemaer op. Fundene blev belyst ved brug af Kari Martinsens omsorgsteori og Max van Manens teori om de 4 eksistentialer. Diskussion: Gennem inddragelse af anden forskning, diskuteres fundene og den samfundsmæssige værdi åndelig omsorg kan have. Derudover diskuteres de udvalgte teorier, det videnskabsteoretiske grundlag og den valgte metode. Konklusion: At yde eksistentiel og åndelig omsorg er en meget krævende og kompleks opgave for sygeplejersker, der arbejder med børn og unge. Dette ses gennem de 7 temaer der er kommet frem i analysen, som alle spiller ind i sygeplejerskers tilgang til åndelig omsorg. Perspektivering: Der kræver et særligt fokus på tid, rum og kompetencer for at skabe bedre rammer for sygeplejersker til at yde eksistentiel og åndelig omsorg for børn og unge. Til gengæld vil det være en god samfundsmæssig investering.

Download bacheloropgaven her

Projekter om åndelig omsorg

Her findes resuméer eller abstracts af nyere ph.d.-, kandidat- og masterprojekter om åndelig omsorg.
Vi vil også bringe omtale af få bachelorprojekter. Som studerende tilknyttet en af professionshøjskolerne kan du selv søge bachelor projekter på https://ucviden.dk/studenterportal
Søgeordene kan være åndelig, eksistentiel, religiøs, håb, tro, etik - gerne kombineret med omsorg eller pleje.
Du kan også frit søge på:
https://dsr.dk/sygeplejersken/soeg
https://www.rehpa.dk/
Forskningsgruppen for eksistentiel og åndelig omsorg på SDU

Resuméerne er ordnet i rækkefølge, så de seneste studier findes øverst.
Du vil også finde studier i emner med relation til åndelig omsorg beskrevet i nogle af artiklerne samt i litteraturlisten.
Har du selv lavet et projekt, der har relation til åndelig omsorg - eller har du kendskab til et projekt, du kan anbefale - Så kontakt Grete Schärfe gresch@nordfiber.dk.

Kreativweb.dk - logo